Over het MMRK

van 1 april tem 29 oktober 2023

De traditie van de Kruisweg begon als een bedevaart in Jerusalem, van de plaats waarvan wordt aangenomen dat het de ambtswoning van Pontius Pilatus was tot aan de laatste statie op de Calvarieberg. In de 19e eeuw werd de laatste dag van Jezus als mens op aarde, als een belangrijk element in veel Westerse Katholieke kerken. In sommige kerken werd de verrijzenis toegevoegd, als een niet-officiële 15e statie.

CROSS-ING WAY-S is een heel persoonlijke en intiem te beleven reis. We kunnen zelf beslissen wie we zijn.

Zijn we toeschouwers?

De moeder die haar kind ziet worstelen?

Zijn we Simon of Veronica die een helpende hand toesteken?

Of zijn we de lijdende Jezus zelf?

Het maakt niet uit wie we kiezen te zijn, we verwachten allen een wederopstanding; uiteindelijk zijn we “het zout der aarde”.

 

In een multiculturele en –religieuze samenleving als de onze, dreigen diepmenselijke lagen van het menselijk bestaan door efficiëntie, functionaliteit en materiële belangen verdrongen te worden. Opdat ze onder de aandacht blijven, en zich tevens verdiepen en intensiveren, dienen ze bijzonder aandacht te krijgen.

 

De collectie van het museum is gestart met de figuur van de West-Vlaamse priester Jan Gekhiere die voor en na de Tweede Wereldoorlog een toonaangevende  internationale verzameling heeft opgebouwd van kunstwerken uit zijn tijd.